Overslaan en naar de inhoud gaan

Televic werkt samen met Sirris aan ICT-oplossingen voor de zorgsector

Het CareWare-project maakt gebruik van elektronisch textiel om de stap te zetten naar volledig onopvallende draagbare oplossingen, geschikt voor toepassingen in gezondheidszorg en sport. De Belgische projectpartners focusten zich op het gezondheidsdomein, meer specifiek op de ontwikkeling van oplossingen om patiënten op een onopvallende, niet-stigmatiserende en comfortabele manier te volgen. Dit via een gebruikscase met als doel het verplegend personeel van een verzorgingsinstelling te ondersteunen in de opvolging van de evolutie van patiënten, om terug actiever te worden na een ingreep, zoals het plaatsen van een knieprothese. Het EluciDATA Innovation Lab van Sirris was een van de initiatiefnemers in het project. Een van de Belgische partnerbedrijven was het West-Vlaamse Televic, dat klantspecifieke hightech communicatiesystemen voor bepaalde nichemarkten ontwikkelt, produceert en installeert.

 

Via het project kreeg Televic de gelegenheid de mogelijke integratie van zijn persoonlijke alarm- en communicatiesysteem voor thuisverpleging in een textieldrager te onderzoeken. Ook werd het gebruik van het systeem bekeken als gateway voor verschillende sensoren bevestigd op het lichaam van een patiënt en leverde het een bijdrage aan het onderzoek naar mogelijke sensordragers.

ICT-ontwikkelingen

Sirris en Televic bouwden een verplegingsdashboard en alarmsysteem, om zo het verplegend personeel een dashboard te bieden dat de huidige status, evolutie en vooruitgang aangeeft van de patiënten en de verplegenden alarmeert wanneer een patiënt expliciet om hulp vraagt (door op de noodknop te drukken).

 

De onderzoeksactiviteiten uitgevoerd door Sirris en Televic leidden tot de definiëring van de globale architectuur van dat systeem en van een aantal van de alarmscenario's om de doeleinden van het project te illustreren.