Overslaan en naar de inhoud gaan

Van idee tot demonstrator, voor een slim geconnecteerd slot

Thaumalo ontwikkelt innovatieve oplossingen voor de beveiliging van goederen in meubilair, voor huishoudelijk en professioneel gebruik. Voor het concept en de maakbaarheid van een inventief mechanisch slot had de onderneming al samengewerkt met Sirris. Met een nieuw idee rond een actief slot met draadloze bediening kon Thaumalo opnieuw bij Sirris terecht.

 

Bij de ontwikkeling van een actief en draadloos geconnecteerd slot komen wel wat uitdagingen kijken. Het openen en sluiten van het slot en de draadloze communicatie moeten uiteraard voldoende energiezuinig verlopen om maximale energieautonomie van het batterij-gevoede systeem te garanderen. Daarnaast is de veilige en gebruiksvriendelijke draadloze connectie met smartphones en tablets enerzijds en met een cloud platform anderzijds een essentiële vereiste voor het concept. Thaumalo zocht ondersteuning bij Sirris voor de algemene ontwikkelaanpak, voor advies rond de voornoemde technologische uitdagingen en voor de realisatie van een proof of concept.

Ontwikkelingstraject

Sirris stippelde samen met Thaumalo een traject uit voor de ontwikkeling. De generieke uitdagingen van veilige, flexibele en energiezuinige draadloze communicatie konden behandeld worden in het kader van het collectieve project Mechatronics 4.0. In samenwerking met de IDlab-onderzoeksgroep van IMEC werden energiezuinige concepten voor Bluetooth-communicatie en afstandsbepaling bekeken. Sirris spitste zich onder meer toe op de identificatie van de productvereisten en de bewaking van de systeemarchitectuur. Daarnaast voerde Sirris een analyse uit van de veiligheidsaspecten van de connectie tussen de apparaten onderling en met de cloud. Deze studie leverde concrete aanbevelingen voor de beveiligingsarchitectuur en voor de vereiste protocollen in het geval van verschillende gebruikers vanuit verschillenden apparaten en locaties.

 

Met het oog op de realisatie van een proof of concept bestudeerde Sirris ook zelf de mechanische aspecten van het slot en in het bijzonder het aandrijfconcept, dat zowel de actuator als de sturing omvat. In de finale proof of concept werden de aandrijving, sturing, communicatiemodule en mobiele voorbeeldapplicatie geïntegreerd tot een demonstrator.

 

Thaumalo kon dankzij deze demonstrator het productidee en de haalbaarheid ervan aantonen bij potentiële klanten. Met de ondersteuning van Sirris en haar partners kon Thaumalo al vroeg in de ontwikkeling gericht inzetten op de belangrijkste technologische risico’s. Het objectieve advies en de brede waaier aan inzetbare expertisedomeinen - mechanisch ontwerp, elektronica, 'embedded', connectiviteit en beveiliging - waren voor het bedrijf een belangrijk voordeel.