Overslaan en naar de inhoud gaan

Veldeman test zeildoek op wasbaarheid

Veldeman, gevestigd in het Limburgse Bree, is specialist in tentstructuren en tentdoeken uit polyester weefsel, voorzien van een vuilafstotende vernislaag. Om zijn klanten beter te adviseren rond het gebruik van reinigingsmiddelen, wenste Veldeman na te gaan in welke mate vier detergenten agressief inwerken op de zeildoeken. Het kon hiervoor beroep doen op Sirris.

 

Om de herhaalde reinigingscycli te simuleren en de chemische resistentie van de beschermende coating te evalueren adviseerde Sirris een wasbaarheidstest volgens de norm ISO 11998. Sirris presenteerde een evaluatiemethode waarmee een reële omgeving kan worden gesimuleerd voor het gebruik van een coating en het verwachte slijtageniveau veroorzaakt door reiniging. Hierbij werd de stof bevochtigd met detergent en vervolgens onderworpen aan 200 natte schrobcycli met een abrasieve pad.

Viervoudige controle

Na afloop van de testen werden de droge zeildoeken visueel gecontroleerd op beschadigingen en werd de functionaliteit van de vernislaag gecontroleerd via contacthoekmeting. Microscooponderzoek van de monsters toonde geen degradatie of etching van de coating. Ook de kleur werd gecontroleerd. Uit de werkelijkheidsgetrouwe test bleek dat geen van de detergenten de beschermlaag van de zeildoeken had aangetast.

 

Men kon concluderen dat de vier onderzochte detergenten geslaagd waren voor de wasbaarheidstest en dus veilig konden worden geacht voor gebruik op de zeildoeken van Veldeman.