Overslaan en naar de inhoud gaan

Venyo evalueert scantechnieken en AM voor reproductie van cockpitonderdelen

Venyo is een kmo, gevestigd in het Aéropole-bedrijvenpark van Gosselies, voornamelijk actief in de conceptie, productie en verkoop van professionele vluchtsimulatoren van het type Boeing B737NG.

 

Hiervoor recupereert de onderneming echte, afgedankte vliegtuigcockpits die het herinricht om er gehomologeerde vluchtsimulatoren van te maken. Soms ontbreken interieurelementen of zijn ze beschadigd. Het gaat hierbij voornamelijk om afdekelementen. Aangezien het niet altijd mogelijk is onderdelen te bestellen bij de fabrikant, moest het bedrijf technische oplossingen bedenken om identieke elementen te kunnen reproduceren. Venyo deed een beroep op Sirris om scantechnieken en productiemethoden voor additive manufacturing te evalueren, om zo aan zijn vraag tegemoet te komen.

Scanning, reverse engineering en herontwerp

Op basis van een concrete case demonstreerde Sirris aan het bedrijf het volledige proces, vertrekkende van het scannen van het object over reverse engineering en herontwerp, om tot het aspect en zijn minimaal vereiste performantie te komen. Het herontwerpen van het model liet bovendien toe de efficiëntie van additive productietechnieken te tonen, van bij het printen, oppervlaktestructuren (3D-textuur-mapping-software werden hiervoor met succes gebruikt) en combinaties van interne structuren met een stijf rooster en een body in flexibel materiaal. De eerste stukken werden vervaardigd op een Materials Jetting-installatie voor bimaterialen, wat toelaat een zowel soepel als getextureerd aspect te bereiken op dashboardelementen.

 

Het project kon worden voltooid en de resultaten voldoen aan de verwachtingen van Venyo. Het bedrijf werkt nu aan een volledige gevalideerde oplossing om het type componenten in de toekomst te kunnen reproduceren. Geprinte exemplaren werden op de simulatoren gemonteerd en door gebruikers gevalideerd.

 

Voor deze eerste samenwerking met Sirris was de verwachting groot bij Venyo, des te meer omdat het nooit eerder met scantechnieken en additive manufacturing experimenteerde. Het bedrijf was tevreden over de voorgestelde begeleiding, van bij de aanvraag tot aan het afgewerkte product.