Resultaten Smart Tooling-project getoond en gedemonstreerd

Het Interreg-project Smart Tooling, dat in 2016 van start ging en waarin ook Sirris betrokken was, werd recent afgesloten. Tijdens het slotevent in november 2020 werden de ontwikkelde innovaties, die onderhoud, inspectie en industriële reiniging in de procesindustrie aanzienlijk effectiever en veiliger moeten maken, getoond en gedemonstreerd met video's.

Binnen Smart Tooling werden kmo’s en service providers uit het grensgebied België-Nederland als partners samengebracht om robottechnologie voor onderhoud en inspectie voor de procesindustrie te ontwikkelen. Zo wilde men door kostenefficiënter en veiliger te werken deze sector versterken. Ook Sirris was een van de projectpartners en nam binnen het cluster rond 'werkplaats' als projectleider van dit cluster deel aan de ontwikkelingen in de subthema’s 'lekdetectie' en 'augmented reality' en 'werkplaatsrobotica'.

Alle acht werkpakketten binnen Smart Tooling hebben concrete resultaten gebracht, van werkend prototype tot innovatieve werkmethode. Asset owners kregen door Smart Tooling zicht op nieuwe technologie waarmee servicebedrijven in de toekomst hun installaties efficiënter kunnen onderhouden. Kmo's en kennisinstellingen konden door de realisatie van de praktische innovaties hun kennis vergroten en hun marktpositie verbeteren. Door competentieprofielen op te stellen voor de nieuwe ontwikkelingen, die inpasbaar zijn in nieuwe of bestaande opleidingstrajecten, zal alle kennis duurzaam beschikbaar blijven.

Demonstratie van ontwikkelingen

Op het slotevent konden de deelnemers virtueel kennismaken met de in het Interreg-project Smart Tooling ontwikkelde toepassingen:

  • Drones voor in besloten ruimtes: een van buitenaf bestuurde drone kan ultrasoon wanddiktes meten en inspecteren in ruimtes die ontoegankelijk zijn voor mensen.
  • Drones voor buiten: visuele inspectie van hoge installaties met een industriële drone via een 3D-pad.
  • Een inspectiebal: voor de inspectie van drukvaten en leidingen op corrosie, ook in extreme omstandigheden, tijdens bedrijf, zonder downtijd.
  • Een 'snakebot': volautomatische inspectie van horizontale en verticale leidingen langs de binnenzijde.
  • Een schoonmaakrobot: voor de autonome reiniging van tankwanden, ter vervanging van hogedrukreiniging door mensen in deze besloten ruimtes.
  • Smart glasses: ondersteuning van op afstand en handenvrij op de werkplaats vinden hun weg naar de procesindustrie.
  • Een cobot: voor repetitief, monotoon en soms ook gevaarlijke klussen in de werkplaats, zoals de reiniging van flenzen via het afslijpen van flensverbindingen.
  • Een testcobot: voor de veilige lekdetectie van installaties onder gesimuleerde procesomstandigheden.

Aan deze drie laatste ontwikkelingen verleende Sirris haar medewerking. U kunt over de samenwerking en de resultaten meer lezen in volgend Techniline-artikel.

Bekijk ook het filmpje over de ontwikkelingen waaraan Sirris meewerkte:

Project beëindigd, ondersteuning blijft

Het project liep dan wel af in 2020, maar Sirris blijft bedrijven in ondernemingen verder ondersteunen. Sirris bouwde de afgelopen jaren heel wat expertise op met cobotica en digitale werkinstructies en we zijn ervan overtuigd dat deze elementen een toegevoegde waarde hebben voor onderhoud en inspectie in de procesindustrie. Heeft u als bedrijf uit de procesindustrie vragen rond automatisering of digitalisering op de werkvloer? Neem contact met ons op!

Het project Smart Tooling werd gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.