Slotevent Factory 4.0-project benadrukt belang van cybersecurity in maakindustrie

Interreg Factory 4.0 

Op 10 juni 2020 vond het slotevent van het Interreg-project Factory 4.0 plaats. Dit werd samen georganiseerd met een Business Club rond het thema cybersecurity, vandaag een relevant topic.

Gezien de huidige omstandigheden kon dit event niet live plaatsvinden, maar als een webinar, met 140 mensen die online mee volgden.

Lionel Buissieres, projectleider van Factory 4.0, gaf een kort overzicht van de inhoud van het project en wat er de afgelopen vier jaar gepresteerd werd. De drie belangrijkste objectieven van het project waren bedrijven sensibiliseren, hen begeleiden in hun transitie naar Factory 4.0 en het bouwen van een paar demonstratoren ter inspiratie. De resultaten tot nu toe: al 531 bedrijven werden bereikt, waarvan er 124 werden bijgestaan in hun transitie. Er werden reeds drie demonstratoren gebouwd - één bij Sirris, één bij CITC en één bij CETIM.

Op de demonstrator van CITC gaf Mathieu Kilmczak een demonstratie van hoe face-recognition-software met relatief eenvoudige ingrepen om de tuin kon worden geleid. Zo kon hij foto’s van mensen manipuleren, zodat ze als andere mensen geïdentificeerd werden.

V&V Engineering bracht een getuigenis over hoe de gegeven adviezen het bedrijf hebben geholpen om van een dagproductie over te gaan op een dag-en-nachtproductie, en dit met een minimum aan investeringen. V&V Engineering is een spuitgietfabrikant, maar biedt ook diensten aan, zoals het ontwerp en onderhoud van matrijzen.

De keynote-spreker van deze Business Club was Geert Ostyn, Vice President Technology & Operations van Picanol. Hij deelde met de deelnemers zijn ervaring over wat Picanol doormaakte tijdens de week dat alle activiteiten stillagen door een ransomware-aanval eerder dit jaar. Een belangrijke les die hieruit te trekken is, is dat de IT-infrastructuur steeds moet worden geüpdatet naar de laatst beschikbare versies. Met dit advies kan in de toekomst veel leed vermeden worden.

Kurt Callewaert van Howest gaf een overzicht van de verschillende normen die gelden inzake cybersecurity in zowel  kantoor-IT (Information Technology) -netwerken (ISO 27000,1,2) als werkvloer-OT (Operational Technology) -netwerken (IEC 62443). Klassiek is als er zowel IT- als OT-netwerken in eenzelfde bedrijf aanwezig zijn, dat zij door aparte afdelingen beheerd worden, terwijl apparatuur voor productie en sensoren steeds vaker met de IT -infrastructuur verbonden is. Maar er is beterschap, dit dankzij de norm IEC 62443-3-3, waar zowel de IT- als OT-afdelingen mee aan de slag kunnen en zo samen als één security-team de uitdagingen kunnen aangaan. Deze norm stelt bepaalde tools ter beschikking, waarmee op verschillende niveaus zeer gedetailleerd kan gewerkt worden om de cybersecurity-risico’s te verminderen.

In ditzelfde kader onderzoekt Tijl Deneut, eveneens van Howest, hoe netwerken in bedrijven veiliger kunnen gemaakt worden. Een van de belangrijkste adviezen van deze onderzoeker voor bedrijven is om netwerken zo veel mogelijk op te splitsen in VLAN’s (Virtual Local Area Network). Dit is een relatief simpele ingreep die het niet alleen veiliger maakt, maar ook nog eens voor veel minder algemeen netwerkverkeer zorgt, wat de globale snelheid ten goede komt.

Voor elke sessie werd een poll gelanceerd. De resultaten gaven aan dat toch al heel wat bedrijven met cybersecurity bezig zijn, maar dat er ook nog veel ruimte is voor verdere sensibilisatie en call-to-action. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Het volledige overzicht van alle verdere sprekers en getuigenissen is op de deze link terug te  vinden.

Alle afzonderlijke video’s van dit event zijn terug te vinden via deze link.

Sirris is partner in het Interreg-project Factory 4.0 dat staat voor een grensoverschrijdende aanpak om bedrijven in de grensregio's kennis te laten maken met technologieën die passen in het kader van Industrie 4.0 en hun mogelijkheden.