Overslaan en naar de inhoud gaan

CADskills stelt kaakimplantaat AMSJI scherp voor 3D-printing

CADskills behoort tot de absolute top voor medische implantaten en biedt daarbij het volledige plaatje: van onderzoek over ontwerp tot 3D-printen. Om dat aanbod continu te innoveren en naar hogere niveaus te tillen, werkt de Gentse start-up nauw samen met Sirris. Een van de recentste projecten spitste zich toe op een subperiostaal kaakimplantaat, genaamd AMSJI.
  • Om het AMSJI-kaakimplantaat via 3D-printing te vervaardigen, bepaalde Sirris de ideale geometrie voor het ontwerp.

  • In samenwerking met de oprichter van het bedrijf, professor Mommaerts, een gerenommeerd cranio-maxillofaciaal chirurg, volgde een grondige evaluatie van het resultaat.

 

Het Gentse CADskills werd in 2015 opgericht. De start-up is actief in wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling, ontwerp en 3D-productie van medische implantaten op maat van de patiënt. 

Sirris berekende de ideale geometrische opbouw van het kaakimplantaat en hield daarbij rekening met tal van variabelen, zoals kauwkracht en de manier van implanteren. 

Een implantaat dat past

Het Additively Manufactured Subperiosteal Jaw Implant (kortweg AMSJI) is een 3D-geprint kaakimplantaat dat net onder het beenvlies – de bloedvatenrijke omhulling van het botweefsel – wordt vastgehecht. Dat gebeurt in minder dan een uur onder plaatselijke verdoving. Om het 3D-printingdesign van de AMSJI te optimaliseren, werkten Sirris en CADskills nauw samen bij de ontwikkeling van het kaakimplantaat. 

Topologisch geoptimaliseerd

Met behulp van software voerde het Additive Manufacturing-team van Sirris een topologische optimalisatie uit. Zo berekende het de ideale geometrische opbouw om het AMSJI-implantaat via 3D-printing te produceren. Daarbij werd niets aan het toeval overgelaten. Zo voerde Sirris analyses uit om aan te tonen dat het implantaat niet bezwijkt onder aanhoudende kauwkrachten. Ook hield het team rekening met de mogelijke manieren van implanteren. Zo werden op welgekozen plekken verzwakkingen in de structuur van de AMSJI aangebracht om schade aan het weefsel te vermijden bij het verwijderen van een pijler uit het implantaat.  

Grondig besproken en gevalideerd

De resultaten van de topologische optimalisatie werden samen uitvoerig onder de loep genomen. Na die grondige validatie werd een finaal AMSJI-implantaat ontworpen, klaar om bij CADskills van de 3D-printer te rollen.