Overslaan en naar de inhoud gaan

Dunnere tv-schermen met betere prestaties: TP Vision en Sirris gaan de uitdaging aan

In het kader van het Change2Micro-project om microverwerking van kunststoffen in Vlaanderen te promoten, daagden TP Vision en zijn partners zichzelf in de zomer van 2015 uit om een aantal opto-elektronische detectiefeatures in tv’s vier keer kleiner te maken zodat ze onopvallend in een slank design kunnen worden geïntegreerd. Een werkend prototype was na amper enkele weken een feit.
  • TP Vision onderzoekt hoe het complexe elektronische functies discreet in zijn tv-schermen kan integreren.
  • De onderneming en verschillende experts sloegen de handen in mekaar met het specifieke doel om bepaalde strategische elektronische features met een factor vier te verkleinen.
  • Al na enkele weken was een werkend prototype ontwikkeld voor kleinere detectiefeatures in tv’s.
  • Sirris ontwierp de mechanische interface tussen elektronica en optica.

 

TP Vision is een dochteronderneming van TPV Technology, een van de grootste fabrikanten van tv- en computerschermen ter wereld. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en commercialiseert tv’s onder de naam Philips. De Belgische tak is gevestigd in Gent, waar een innovatiecentrum is opgezet.

“Aangezien van meet af aan rekening werd gehouden met de beperkingen die de integratie van elektronica met zich meebrengt, kostte het amper enkele weken om een prototype te ontwikkelen.”

Performantere consumentenproducten dankzij microtechnologie 

Microtechnologie biedt consumentenproducten heel wat voordelen: zo worden ze lichter, compacter en makkelijker te integreren, neemt hun betrouwbaarheid toe en leveren ze betere prestaties. Televisiefabrikant TP Vision begrijpt dit maar al te goed. Het bedrijf wou het potentieel van microtechnologie onderzoeken met als doel om een minder volumineuze tv te ontwikkelen door complexe elektronische functies flexibel in een uiterst slank design te kunnen integreren. 

Bundeling van competenties

Dankzij een bootcamp georganiseerd door Flanders Plastic Vision en Sirris om microverwerking van kunststoffen in Vlaanderen te promoten, kon TP Vision profiteren van de expertise van verschillende partners: het Small Lab van Sirris, de B-Phot-groep van de VUB en het Centre for Microsystems Technology (CMST) van de Universiteit Gent. De partners stelden zichzelf een duidelijk doel: ervoor zorgen dat een aantal specifieke elektronische functies in tv’s vier keer minder ruimte vereisen. 

Werkend prototype binnen enkele weken

Sirris ontwierp de mechanische interface tussen elektronica en optica. Het ontwerp en de productie van een werkend prototype kostten slechts enkele weken dankzij de complementaire competenties van de partners en het feit dat van bij de start van het ontwerpproces rekening werd gehouden met de beperkingen bij de integratie van elektronica. De oplossing zal worden toegepast in tv’s vanaf 2017 of later.