Overslaan en naar de inhoud gaan

Eurautomat zet elektrostatische ontlading in speelautomaten schaakmat

Om zijn speelautomaten van elektrostatische ontladingen te vrijwaren, zocht Eurautomat naar een antistatische coating – samen met Sirris.

Van flipper- tot gokkasten: al sinds de jaren 1970 ontwikkelt en vervaardigt Eurautomat kansspelen- en speelautomaten, alsook de bijbehorende automatiseringssystemen, voor de Belgische markt. Spelbrekers van dienst? Elektrostatische ontladingen kunnen de werking van de elektronica in de toestellen verstoren. Om dat probleem van tafel te vegen, nam het bedrijf uit Aalst Sirris in de arm.

 

  • Om elektrostatische ontladingen in speelautomaten te vermijden, zocht Eurautomat naar een permanente antistatische coating om het speelvlak mee te behandelen.
  • Sirris bestudeerde verschillende types coating, bepaalde de twee grootste kanshebbers en optimaliseerde die vervolgens voor spraycoating.
  • Na een vergelijkende studie werd een antistatische coating voorgesteld die moeiteloos voldoet aan de overige vereisten op de checklist van Eurautomat, en die zelfs overtreft.

 

In Erembodegem bij Aalst produceert Eurautomat zowel kansspeltoestellen en speelautomaten als automatiseringssystemen. Bovendien staat het bedrijf in voor het volledige ontwikkelingsproces, van de mechaniek over de elektronica tot de software. Ook voor het creatieve luik – zoals grafische vormgeving en het componeren van geluidstunes – heeft Eurautomat experts in huis.

Op basis van uitvoerige testen identificeerde en optimaliseerde Sirris een coating die niet alleen antistatisch is, maar alle vereisten afvinkt op het vlak van levensduur, transparantie, glansgraad en ruwheid. 

Antistatische coating

Wanneer het balletje in een flipperkast of ander type spelautomaat over het speelveld beweegt, laadt het geleidelijk op en kan het een elektrostatische ontlading veroorzaken. Om dit fenomeen te verhelpen, ging Eurautomat op zoek naar een permanente coating die op het speelveld aangebracht kon worden. Die antistatische laag moest wel de bestaande eigenschappen van het speelveld zien te behouden op het vlak van transparantie, glansgraad, ruwheid en slijtvastheid.

Van onderzoek naar optimalisatie

Het Sirris-team ging na welke coatings aan al die vereisten voldeden. Uit die studie kwamen twee types naar voren: een op basis van polymeren en een op basis van geleidende oxides. Die coatingproducten optimaliseerden we vervolgens, zodat ze met een spray aangebracht kunnen worden en zich goed vasthechten aan het speelveld van de spelautomaten. Tot slot onderwierpen we enkele gecoate oppervlakken aan uitvoerige testen in ons analyselabo.

De proef op de som

Op basis van die testen kon het Sirris-team Eurautomat de geleidende oxides als ideale coating aanraden. Die is niet alleen antistatisch, maar vinkt ook alle andere vereisten op de checklist af: van transparantie over glansgraad tot ruwheid. Meer nog, de slijtvastheid van het testoppervlak ligt zelfs hoger dan voorheen. Om de proef op de som te nemen, werd een volledige speelplaat gecoat en bij Eurautomat ter plaatse vergeleken met andere coatingoplossingen. Het verdict: de door Sirris gecoate plaat gaf de andere het nakijken.