Overslaan en naar de inhoud gaan

Gilbos gaat voor uiterste precisie in innovatieve textielmachines

Gilbos ontwikkelde zelf een innovatief proces om garens te twisten voor de productie van tapijten. De precisie van het systeem dat Gilbos hiervoor produceerde, vormde nog een obstakel. Het deed hiervoor een beroep op de knowhow en precisie-infrastructuur van Sirris.

Gilbos NV, gevestigd in Aalst, is fabrikant van hoogwaardige textielmachines, meer bepaald voor de productie van tapijtgarens. Om dit proces sneller - maar liefst tien keer sneller dan bestaande procedés - en energiezuiniger te laten verlopen, heeft Gilbos recent een techniek ontwikkeld die via luchtstromen de garens kan doen twisten.


Constante oppervlaktekwaliteit

Het hele twistproces van draden tot garen speelt zich af in de 'Twist Jet SmarTwist', een onderdeel uit hoog-gelegeerd, corrosiebestendig staal met kanalen voor de luchtstroming en het garen. Omdat het twisten afhankelijk is van de stroming, is het van groot belang dat de dimensionele nauwkeurigheid van deze kanalen en de oppervlaktekwaliteit goed gecontroleerd worden en constant blijven in de tijd. Voornamelijk de kanalen naar de finale nozzle en de afrondingen van deze kanaaltjes dienen met de grootste precisie aangebracht te worden om ongewilde aerodynamische effecten tegen te gaan. 

Vijfassig precisiefrezen

Omdat Gilbos niet over de nodige bewerkingsmachines beschikte, deed het bedrijf een beroep op de afdeling Precision Manufacturing van Sirris die over een vijfassige precisiefreesmachine beschikt. Enerzijds wilde het verschillende bewerkingsstrategieën van de kritische luchtkanaaltjes evalueren en anderzijds het produceren (volgens de beste strategie) van een set prototypes voor functionele testen.

Na afloop van het project ontvingen we een set prototypes met hoogstaande kwaliteit. De oppervlakteruwheid was een stuk lager dan die van de stukken die we zelf produceren.

Om de kwaliteit van de onderdelen te kunnen garanderen weet Gilbos dankzij dit project dat precisiemachines een must zijn. In de toekomst zullen daarom ook de nodige investeringen in moderne en preciezere bewerkingsmachines bij Gilbos volgen.