Overslaan en naar de inhoud gaan

Masterclass gewijd aan kracht van Internet of Things in industriële toepassingen

Ook op industrieel niveau ontketent Internet of Things (IoT) een revolutie. Dankzij draadloze technologie kunnen machines geconnecteerd worden en evolueren naar een nieuwe generatie autonome machines. Toch blijft die technologie voor veel machine- en productbouwers een moeilijk te ontwarren knoop. Om hen beter te informeren en stapsgewijs op weg te helpen, organiseerden Sirris, Flanders Make en imec de masterclass ‘Wireless IoT solutions in industrial applications’.
  • Heel wat bedrijven vragen zich af hoe draadloze technologie concreet werkt, voor welke toepassingen een bepaalde technologie geschikt is en hoe die de prestaties van hun producten, machines en processen helpt verbeteren.
  • Daarom organiseerde Sirris samen met Flanders Make en imec de masterclass ‘Wireless IoT solutions in industrial applications’ in het kader van ons gezamenlijke Mechatronica 4.0-project.
  • Via verschillende testimonials en demonstraties in ons lab kregen de deelnemende bedrijven zicht op bestaande IoT-oplossingen en het potentieel daarvan voor hun eigen organisatie.

Mechatronica 4.0 is een samenwerkingsverband tussen Sirris, Flanders Make en imec. Het doel: de toepassing van slimme technologieën bij Vlaamse kmo’s in de maakindustrie versnellen. De activiteiten focussen op vijf domeinen: low-cost sensoren, draadloze sensornetwerken, low-cost hardware en controllers, condition monitoring en visiegebaseerde toepassingen. Via masterclasses, cases en publicaties helpen we kmo’s aan bruikbare expertise en inspirerende best practices.

In de masterclass maakten we bedrijven niet alleen wegwijs in de wereld van draadloze communicatie, maar leerden we hen ook de juiste technologie voor hun eigen noden bepalen.

Een stijgende vraag naar kennis

De ervaring leert dat de industriële toepassingen van draadloze technologie vandaag onderbelicht blijven. Veel bedrijven vragen zich af wat de concrete voordelen zijn ten opzichte van bedrade technologie, welke problemen ze kunnen verwachten en welke draadloze communicatie dan wel geschikt is voor hun machines, producten of processen.

Een dag vol inspiratie

Aan de hand van lezingen door keynote speakers van Sirris,Flanders Make en Imec , testimonials van onder meer ArcelorMittal en Rmoni, en demonstraties in het lab door imec en Flanders Make, kregen de deelnemende bedrijven een beter zicht op de huidige haalbare industriële toepassingen van draadloze communicatie en de specifieke voordelen ervan.

Een set aan skills rijker

Met een totaal van 40 deelnemers uit 17 verschillende bedrijven, blikken we samen met onze partners op een geslaagde en dynamische masterclass terug. Met de basisprincipes die ze aangereikt kregen, zijn de deelnemende bedrijven nu beter in staat om verschillende draadloze technologieën te beoordelen en er de meest geschikte uit te selecteren voor hun specifieke noden.