Overslaan en naar de inhoud gaan

Met Mechatronica 4.0 naar intelligente zorgbedden voor Haelvoet

Haelvoet, een producent van bedden voor de zorgsector, zocht naar manieren om patiëntenzorg efficiënter te maken en tegelijk het comfort en de veiligheid te verhogen. Sirris werkte een prototype van een intelligent bed uit, op basis van sensoren, een centrale verwerkingseenheid en een softwareapplicatie. Daarmee kunnen zorginstellingen in de toekomst hun patiënten beter monitoren en de workflow automatiseren.
  • Onderzoeksproject naar intelligente zorgbedden
  • Focus op kostenefficiënte technologie
  • Voorstelling van demo-opstelling op Open Bedrijvendag
     

Al meer dan 80 jaar maakt het Ingelmunsterse bedrijf Haelvoet meubelen voor ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorginstellingen. Bedden, brancards, zetels, nachttafels en fauteuils worden ontwikkeld met oog op gebruiksgemak voor zowel patiënten als zorgverstrekkers.

“Het concept raakt aan drie thema’s van het Mechatronica 4.0-project: connectiviteit, lowcost elektronica en toestandsmonitoring.”

haelvoet bed

Efficiëntere zorg tegen lage kosten

De vergrijzing en het nijpende personeelstekort zetten de zorgsector onder grote druk. Efficiëntie is het nieuwe mantra, maar ook de verbetering van het patiëntencomfort staat bovenaan de agenda. Producent van meubelen voor zorginstellingen Haelvoet zag heil in mechatronische technologie, maar wou tegelijk de kostprijs ervan beperkt houden. Daarom ging het Ingelmunsters bedrijf een samenwerking aan met Sirris in het kader van Mechatronica 4.0. Dit project van Sirris met partners Flanders Make en iMinds begeleidt Vlaamse kmo’s naar meer innovaties en intelligentere machines.

Haalbaarheid van het Smartbed concept

De studie van de haalbaarheid werd toegespitst op het sensorconcept en de demonstratie ervan. Eerst brachten we vereisten en sensortechnologieën in kaart. In de volgende stap werden sensorconfiguraties en algoritmes uitgewerkt met het oog op een minimaal aantal sensoren en een robuuste toestandsdetectie van de patiënt. Hierbij valideerden we de configuraties en algoritmes experimenteel.

Smartbed in demo-opstelling

De haalbaarheidsstudie van Sirris mondde uit in een demoversie van het Smartbed. Dat geeft het verplegend personeel een goed beeld van de toestand van de patiënt. Via een applicatie op tablet zien zij bijvoorbeeld in welke positie de patiënt zich in het bed bevindt, of hij/zij onrustig is, of het bed verlaat. Daarnaast laat de app toe om patiëntinformatie in te geven en te prioriteren, bijvoorbeeld op basis van ziektes of risicofactoren. Tijdens Open Bedrijvendag stelde Flanders Make dit intelligente bed voor aan het publiek.