Overslaan en naar de inhoud gaan

Sirris ondersteunt Herlou bij ontwikkeling raamheftool

Een kantoor voor internationale bouwtrading en -consultancy. Dat is de Limburgse Herlou Groep in een notendop. In 2015 klopte zaakvoerder en seniorconsultant Herwig Louwet, op aanraden van Innovatiecentrum Limburg, bij Sirris aan met de schetsen voor een nieuw concept om het heffen en verplaatsen van pvc-raamprofielen efficiënter én kwaliteitsvoller te maken. In de weken die volgden, boog Sirris zich over de plannen om ze te verfijnen en de haalbaarheid ervan grondig te testen.
  • Ergonomische pijnpunten wegwerken bij traditionele installatiemethodes
  • Haalbaar concept en prototype ontwikkelen op basis van initiële schetsen
  • Uitvinding verder verfijnen voor commercialisering
     

Vanuit het hoofdkantoor in Koersel (Beringen) in Limburg ondersteunt Herlou Groep zowel schrijnwerkers als constructeurs en installateurs met groepsaankopen van pvc-ramen van topmerk Schüco. Daarnaast biedt de groep ook consultancy- en arbitragediensten. 

“Op basis van de initiële schetsen van Herlou Groep verfijnde het Sirris-team niet alleen het concept, het bouwde ook prototypes om de haalbaarheid in detail te testen.”

Innovatieve heftool

Met de blote handen en traditionele tools zoals spanbanden: zo worden pvc-raamprofielen doorgaans gemanipuleerd. Het nadeel? De methode is ergonomisch weinig efficiënt. De ene installateur is bijvoorbeeld groter of kleiner dan de andere. Daardoor moet er vaak worden gebukt, geknield of voorovergebogen, met alle gevolgen van dien op het vlak veiligheid en lichaamsbelasting. Ook laat het handenwerk zijn sporen na in de vorm van vetplekken op het pvc. Een esthetisch mankement dat achteraf niet altijd makkelijk te corrigeren is. Om de manipulatie van raamprofielen te optimaliseren, besloot Herwig Louwet van Herlou Groep om een nieuwe tool te ontwerpen.

Haalbaar prototype

Na een tussenstop bij Innovatiecentrum Limburg kwamen Louwets schetsen – een mechanisch concept dat onder meer bestaat uit ‘tanden’ die zich in het zachtere pvc van de raamprofielen vastpinnen – bij het Precision Manufacturing Lab van Sirris terecht. Op basis van de schetsen dacht het Sirris-team verschillende concepten uit die minutieus rekening houden met specificaties zoals massa en klemkracht. Om de haalbaarheid van de uitvinding na te gaan, werden 3D-ontwerpen gemaakt en twee prototypes van het nieuwe concept gebouwd. Die werden dan weer uitvoerig getest op bestaande raamprofielen (én goed bevonden).

Wordt vervolgd

Dat Herlou Groep zowel de samenwerking als het eindresultaat wist te smaken, daar spreken vooral de vervolgprojecten boekdelen over. Niet alleen diende Herlou Groep een patentaanvraag in voor de uitvinding, het bedrijf werkt ook samen met Sirris aan een verder verfijnd en betaalbaarder design. Om de nakende commercialisering nog meer kans op slagen te geven, wordt het design ook uitgebreid naar verschillende types raamprofielen, afmetingen enzovoort.