Tips om uw productiviteit op te krikken

Sirris verzamelt en publiceert praktische tips waarmee u de productiviteit op kantoor en op de werkvloer gemakkelijk kunt opkrikken. Dit via verbeteringen die weinig inspanningen vergen en snel renderen. Een overzicht van alle tips die op onze blog zijn gepubliceerd.

Om de Belgische bedrijven te ondersteunen met hun productiviteitsverbeteringen verzamelden we al tal van bruikbare tips die we op regelmatige basis publiceren op onze blog. De verschillende tips per deel (met link) vindt u hieronder. Wilt u meer weten over een specifieke tip, raadpleeg dan het desbetreffende blogartikel.

Deel 1:

Tip 1: Bereken uw arbeidsproductiviteit
Tip 2: Investeer in training
Tip 3: Gebruik twee schermen
Tip 4: Elimineer transpaletten
Tip 5: Lanceer geen productieorders op de werkvloer waarvoor nog delen ontbreken

Deel 2:

Tip 6: Vertrouw geen ronde getallen
Tip 7: Investeer in crosstraining
Tip 8: Zorg voor correcte en volledige informatie bij de start
Tip 9: Gebruik zwenkkranen waar mogelijk
Tip 10: Beperk de tussenvoorraden op de werkvloer

Deel 3:

Tip 11: Gebruik uw ERP-systeem ook op de werkvloer
Tip 12: Meet de doorlooptijd op kantoor
Tip 13: Ga beter om met uw verpakkingsafval
Tip 14: Werk met warme overdrachten
Tip 15: Gebruik andon

Deel 4:

Tip 16: Maak eens een multi-momentopname
Tip 17: Neem eens een kijkje in de afvalcontainers
Tip 18: Vermijd multitasken: organiseer een 'happy hour'
Tip 19: Organiseer je materiaalleveringen
Tip 20: Gebruik vertaalsoftware

Deel 5:

Tip 21: Stop met de jaarlijkse voorraadtelling en start met 'cycle counting'
Tip 22: Overbrug pauzes
Tip 23: Laat anderen het werk doen
Tip 24: Beperk het aantal projecten per medewerker
Tip 25: Sorteer ferro-materialen en verdubbel de opbrengst

Deel 6:

Tip 26: Doe aan preventief onderhoud
Tip 27: Optimaliseer de dode bewegingen in uw machines
Tip 28: Tel enkel kleine stockvolumes
Tip 29: Hou uw afzetcontainers droog
Tip 30: Beperk het aantal overdrachten

Deel 7:

Tip 31: Verbeter de ergonomie, zorg voor til- en transporthulpmiddelen
Tip 32: Overweeg 3D-printen van onderdelen
Tip 33: Hou stand-up meetings
Tip 34: Verkort de omsteltijd

Deel 8:

Tip 35: Start met kaizen
Tip 36: Elimineer onnodige procedures en formulieren
Tip 37: Gebruik checklijsten
Tip 38: Voorzie planten op de werkplek

Deel 9:

Tip 39: Stop met batch-productie
Tip 40: Maak uw werkposten mobiel
Tip 41: Bespaar op energieverbruik na de uren
Tip 42: Overleg met de klant

Deel 10:

Tip 43: Gebruik eerst uw verstand, niet uw portemonnee
Tip 44: Elimineer zoekwerk: geef alles een plaats en zet alles op zijn plaats
Tip 45: Zorg voor betere lasspecificaties en vermijd onnodig laswerk
Tip 46: Beperk het aantal late klantwijzigingen

Deel 11:

Tip 47: Optimaliseer het ontwerp van freesdelen
Tip 48: Verbeter de samenwerking tussen de afdelingen
Tip 49: Overweeg low-cost automatisatie met karakuri
Tip 50: Maak video's van uw verbeteringen

Deel 12:

Tip 51: Kom uit die vergaderzaal, en ga kijken op de werkvloer
Tip 52: Beperk de variatie in uw productgamma
Tip 53: Overweeg een alternatief productieproces
Tip 54: Gebruik video-instructies en QR-codes

Deel 13:

Tip 55: Maak uw fabriek visueel
Tip 56: Laat de voeten ook werken
Tip 57: Werk nauw samen met uw leverancier
Tip 58: Kijk eens naar YouTube

Deel 14:

Tip 59: Ga beter om met bottlenecks, laat de tussenvoorraad de productie aansturen
Tip 60: Sorteer alumunium scrap beter uit
Tip 61: Laat uw machines ’s nachts onbemand doorwerken
Tip 62: Start met autonoom onderhoud

Deel 15:

Tip 63: Kitting van componenten
Tip 64: Praat met uw medewerkers
Tip 65: Monitor de cyclustijd van machines
Tip 66: Reduceer uw afvalkost, standaardiseer uw folies!

Deel 16:

Tip 67: Optimaliseer de cyclustijd van machines
Tip 68: Vorm kantoorcellen
Tip 69: Schakel een 'waterspider' in
Tip 70: Verbeter de luchtkwaliteit

Deel 17:

Tip 71: Optimaliseer de prijszetting
Tip 72: Verbeter de lay-out
Tip 73: Balanceer het werk met bucket brigades
Tip 74: Zet de temperatuur in het kantoor op 21-22 °C

Deel 18:

Tip 75: Vermijd fouten met poka yoke
Tip 76: Standaardisatie, ook voor niet-repetitieve omgevingen
Tip 77: Start met 2 Second Lean
Tip 78: Vorm productiecellen

Heeft u ook tips? Stuur ze ons door, zodat we deze kunnen delen en met z’n allen productiever kunnen worden. De beste tipgever krijgt een leuk cadeau!