Uitdagingen en oplossingen voor verbeterde duurzaamheid van materialen

 

 

Producten die zijn ontwikkeld voor veeleisende omgevingen kunnen echt profiteren van innovaties in duurzaam ontwerp en materialen. Op 22 oktober organiseerde Sirris een webinar over verschillende uitdagende situaties waarin de juiste keuze in materiaal en vormgeving uw product kan maken of breken.

Lijmverbindingen voor de maritieme industrie

Er zijn veel redenen om te kiezen voor lijmverbindingen in plaats van bout- of lasverbindingen. Uiteraard is er de mogelijkheid om ongelijksoortige materialen zoals composiet en staal te verbinden, wat niet mogelijk is door lassen. Dit zou kunnen leiden tot een sterke reductie in gewicht en daarmee ook in energieverbruik. Maar ook lagere tolerantie-eisen, verhoogde bouwveiligheid (geen warme werken) en de afwezigheid van geïnduceerde (las-)vervormingen zijn gunstig.
Dus waarom is het gebruik in maritieme toepassingen nog steeds beperkt? Vooral omdat er nog altijd een gebrek is aan kennis over hoe de verbinding het zal doen na 25 jaar in een barre mariene omgeving. Dus hebben de industrie en de onderzoeksgemeenschap hun krachten gebundeld om erachter te komen hoe hybride verbindingen zich gedragen in een corrosieve omgeving en of we storingen kunnen voorspellen. U leest er alles over in de presentatie van Prof. Wim De Waele van Ugent.

Corrosiemonitoring

De beschikbaarheid van nieuwe sensortechnologie biedt kansen voor een beter corrosiebeheer van uw assets. De eerste jaren van monitoring en inspectie-ervaring in de offshore windindustrie hebben een aantal interessante inzichten aangereikt. Allereerst moet de levensduur van de sensoren erg lang zijn, omdat corrosie een langzaam proces is. Frequente herkalibraties en fouling-problemen kunnen een situatie creëren waarin de sensoren meer onderhoud nodig hebben dan de constructie zelf, wat uiteraard niet de bedoeling kan zijn. Ten tweede is corrosie een plaatselijk fenomeen. Het is daarom noodzakelijk om de meest kritische punten op de constructie te identificeren en gevalideerde corrosiemodellen kunnen hier echt een verschil maken. Lees meer over de uitdagingen van corrosiemonitoring en een blik op de toekomst in Jeroen Tacq's presentatie.

Deze webinar werd georganiseerd in het kader van het Interreg OPIN project.