Vergroot uw kennis in biogebaseerde coatings voor de bouwsector

Om zijn milieu-impact te verminderen is de bouwsector voortdurend op zoek naar alternatieve materialen. Eén daarvan is het gebruik van coatings en verven op biologische basis. Componenten van verven en coatingsformules verbeteren en vervangen is echter een uitdagend proces, vanwege een mogelijke impact op de uiteindelijke eigenschappen van de coating. Een nieuw project beoogt de ontwikkeling en validering van nieuwe, biogebaseerde coatingsystemen voor gebruik in de bouwsector door fossiele ingrediënten te vervangen door biogebaseerde ingrediënten met dezelfde of betere gelijke prestaties en duurzaamheid. Neem deel en breng uw kennis in een stroomversnelling!

De bouwsector moet zijn grote invloed op het milieu beperken. Wereldwijd is de bouw verantwoordelijk voor ongeveer 50 procent van de koolstofuitstoot, 20-50 procent van het verbruik van natuurlijke hulpbronnen en 50 procent van het totale vaste afval. Daarom zoeken bouwbedrijven naar alternatieve materialen die een minder negatieve impact hebben op het milieu. Een van die alternatieven is het gebruik van coatings en verven op biobasis. De bouwsector is verreweg de grootste gebruiker van verven en lakken en is verantwoordelijk voor ten minste 50 procent van het totale verbruik.

De meeste coatings die momenteel worden gebruikt, zijn nog steeds gebaseerd op fossiele materialen. Overschakelen op biogebaseerde materialen heeft een positief effect op het klimaat, het milieu en het imago van de bouwsector. Het verbeteren en vervangen van componenten van verf- en coatingformules is echter een complex, uitdagend proces, omdat kleine veranderingen in de chemie van één component bijna altijd een herformulering van de hele coating met zich meebrengen en een mogelijke impact hebben op de uiteindelijke eigenschappen van de coating. Dat betekent dat elk bedrijf dat de nieuw ontwikkelde producten wil ontwikkelen of gebruiken, deze moet testen, aanpassen en optimaliseren.

De doelstelling van het Europese CORNET-project BIOCoCo is de ontwikkeling en validering van nieuwe, biogebaseerde coatingsystemen voor gebruik in de bouwsector door fossiele ingrediënten te vervangen door biogebaseerde ingrediënten met dezelfde prestaties en duurzaamheid of zelfs beter dan de prestaties van coatings op fossiele basis.

Combinatie van expertise op Europees niveau

Binnen BIOCOCO bundelen de onderzoeksinstellingen Sirris in Vlaanderen, Materia Nova in Wallonië en Fraunhofer in Duitsland hun expertise op het gebied van biogebaseerde harsen, vulstoffen en functionele additieven om nieuwe biogebaseerde coatings voor de bouwindustrie te ontwikkelen:

  • Sirris zal water- en solventgebaseerde epoxysystemen screenen, modificeren en evalueren. De meest veelbelovende daarvan zullen als basis dienen voor de toevoeging van door de onderzoekspartners ontwikkelde biogebaseerde additieven.
  • Materia Nova zal, op basis van biotechnologie, conserveringsmiddelen voor verven ontwikkelen die minder toxisch zijn en aan de regelgeving voldoen, en die anti-mosactiviteiten mogelijk maken.
  • Fraunhofer IFAM zal plantaardige capsules ontwikkelen voor zelfherstellende coatings ter bescherming tegen corrosie.
  • Fraunhofer IPA zal multifunctionele vulstoffen zoals keratine en chitosan ontwikkelen voor uv- en bacteriële bescherming

De verzamelde kennis zal voor bedrijven een basis bieden voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe biogebaseerde coatingformules met een hoge duurzaamheid voor toepassing in de bouw.

Neem deel aan dit project!

Interesse om uw kennisopbouw te versnellen? Wij zijn op zoek naar samenwerkende bedrijven uit België en Duitsland om lid te worden van de stuurgroep. Deel uitmaken van de stuurgroep geeft u de kans om uw uitdagingen te integreren in het onderzoek en voorbeeldcases voor te stellen waarvoor de nieuwe ontwikkelingen gedemonstreerd kunnen worden. Het project zal u uit de eerste hand inzicht geven in de behaalde resultaten en netwerking met bedrijven uit de waardeketen mogelijk maken.

Om de stuurgroep zo relevant mogelijk te maken, zijn we op zoek naar bedrijven, vooral kmo’s, in de volledige waardeketen; bedrijven die biogebaseerde materialen voor coatings ontwikkelen, verffabrikanten, applicateurs van verven en eindgebruikers in de bouwsector.

Als u geïnteresseerd bent in dit onderzoek, aarzel dan niet om het volgende document in te vullen en enige informatie te geven waarom dit onderzoek voor u van belang zou zijn. Omdat we geloven dat dit onderzoek belangrijk is voor onze bedrijven, bieden we gratis lidmaatschap aan van de begeleidingsgroep voor Vlaamse bedrijven die hun interesse kenbaar maken.

Tags: