Voordelen van antikleefcoatings in hoogwaardige productspecifieke machinewisselstukken

Antikleefcoatings kunnen als enabler fungeren om de total cost of ownership van uw productie-infrastructuur en producten te verlagen. In dit tweede artikel in een reeks over antikleefeigenschappen van coatings gaan we dieper in op de voordelen van antikleefcoatings in hoogwaardige productspecifieke machinewisselstukken, zoals matrijzen en mallen.

Wanneer twee materialen in contact komen met elkaar ontstaat er een mechanisch/chemisch contact tussen beide materialen. Bij een matrijs of mal in contact met een metaal of kunststof ontstaat regelmatig aankleven of aanladen.

Oorzaak van het kleven

Deze ongewenste effecten worden veroorzaakt door (fysische, chemische, mechanische) bindingen tussen matrijsoppervlak en product. De oorzaak van dit fenomeen is niet altijd eenduidig. Het matrijsoppervlak heeft bepaalde karakteristieken zoals ruwheid, porositeiten, chemische samenstelling en kristalstructuur die een invloed kunnen hebben op het kleefgedrag. Daarnaast is er de invloed van materiaalkarakteristieken van het verwerkte product, zoals samenstelling, additieven of structuur. Bijkomend zijn er ook nog de productieparameters zoals druk en temperatuur, zowel van de matrijs als de smelt bij kunststoffen, die een impact kunnen hebben op het kleefgedrag.

Lees meer op Techniline.