Wordt een industriële robot uw nieuwe collega?

Op 13 juni kunt u in onze vestiging in Kortrijk terecht voor een kennismaking met de nieuwste telg van onze infrastructuur: een industriële robot, die vlakbij mensen zal kunnen werken, en een AGV. Dit in het kader van de officiële opening van labs van de Fabriek voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica.

De infrastructuur van het Sirris Smart and Digital Manufacturing Lab krijgt binnenkort een update: we investeren in een nieuwe industriële robot met hoge payload (120 kg). Deze robot zal zo worden uitgerust dat hij veilig in de nabijheid van mensen kan en mag werken, wat vandaag nog niet het geval is. Door een aantal slimme technieken, technologieën en keuzes toe te voegen willen we van deze grote robot een derde hand maken om zware stukken te helpen manipuleren tijdens productie of assemblageprocessen. We willen op die manier van een volwaardige industriële robot een co-operatieve robot maken en zodoende de beperkingen van een hedendaags cobot - zijn beperkte vermogen en nauwkeurigheid - overkomen.

Daarnaast komt er een AGV (automated guided vehicle) die als ‘assistent’ zal fungeren: om onderdelen tijdens productie of assemblage aan te brengen of als mobiele werktafel.

Deze ontwikkelingen moeten een samenspel teweegbrengen waarin het productiepersoneel ondersteund wordt, in een omgeving waar er een hoge variatie van producten en handelingen voorkomt, dit in tegenstelling tot traditionele installaties waar robots continu een taak uitvoeren. En dit alles in een open, multifunctionele productiecel.

Officiële voorstelling

Op 13 juni stellen de West-Vlaamse labs in het teken van de Fabriek voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica zich officieel aan u voor, waaronder ook het Smart and Digital Manufacturing Lab. Deze labs vormen samen één geheel en bieden een antwoord op de uiteenlopende uitdagingen waar productiebedrijven vandaag mee geconfronteerd worden. Ze zijn speciaal ingericht om de high-end demonstratie- en testinfrastructuur voor deze bedrijven beschikbaar te stellen. Sirris zal tijdens de presentatie samen met Prof. dr. ir. Johannes Cottyn van UGent Campus Kortrijk, en Steven Van Luchene van Howest dieper ingaan op hoe de uitdagingen aan te pakken.

Kom langs en ontdek de mogelijkheden van onze vernieuwde infrastructuur. Breng uw concrete case mee en ontdek welke toepassingen u in ons lab kunt uitproberen, onderzoek waarin u kennis wil opbouwen en verder investeren.

Meer info over dit event vindt u hier.

Meer weten over onze infrastructuur en cobots? Lees er hier alles over!